Skip to main content

McDonalds houdt grip op bouwprojecten

Digitaal procesplatform voor bouwprojecten

Optimale controle over het bouwbudget

Mobiel beschikbaar op locatie

De vraag

McDonald’s heeft ruim 200 vestigingen in Nederland. Per jaar worden er enkele tientallen filialen gebouwd of verbouwd om optimaal te blijven aansluiten bij de wensen van de klanten. Het beheersen van kosten van deze projecten is een uitdaging. Voor elk project worden tientallen offertes aangevraagd, meer- en minderwerken doorgevoerd en honderden facturen verwerkt. McDonald’s heeft ons gevraagd dit proces te digitaliseren.

Meten is weten

Met het geleverde platform heeft McDonald’s een optimale controle over het bouwbudget. Het geeft een realtime inzicht in de besteding binnen een project, verwachtte facturen, projecties en meer- minderwerk. De uitgebreide rapportages geven de mogelijkheid om tijdig budgetafwijkingen te signaleren en daarop te sturen.

Over de lange termijn voorziet het platform in analyses van de prestaties van leveranciers. Zo wordt het mogelijk om te detecteren dat leveranciers laag inschrijven, en dit gedurende projecten compenseren met een hoog percentage meerwerk, waardoor de samenwerking op lange termijn duurder uitvalt dan op het oog bij aanbesteding lijkt. Door deze analyses is de ROI voor dit platform geschat op minder dan één jaar.

Altijd beschikbaar

De bouwcoördinatoren zijn veelal onderweg. Het systeem is daarom geschikt gemaakt voor tablets, zodat ook op locatie, bij bijvoorbeeld projectbesprekingen, de coördinatoren toegang hebben tot de actuele data.

Het platform vraagt leidinggevenden om autorisatie bij grotere bestedingen, deze kunnen via tablets en smart phones worden gegeven.

Conform regelgeving

Voor een beursgenoteerde onderneming is het van groot belang dat financiële stromen controleerbaar zijn. Het platform is voorzien van “checks & balances”, zoals autorisatie door het management bij bestedingen boven bepaalde grenzen. Facturen van leveranciers worden alleen geaccepteerd als ze zijn voorzien van een opdrachtnummer, passende bij het geautoriseerde budget. Zonder toestemming zijn “onvoorziene” budgetoverschrijdingen niet mogelijk.

Voor een beursgenoteerde onderneming is het van groot belang dat financiële stromen controleerbaar zijn. Met dit procesplatform is dat geborgd.