Skip to main content

Bol.com optimaliseert proces voor advertenties

Procesplatform voor advertenties

Digitale regievoering van het operationele proces

Borging van kwaliteit en korte doorlooptijden

Bol.com, onderdeel van Ahold Delhaize, boekte in 2016 als eerste Nederlandse webwinkel een omzet van meer dan een miljard euro. De online winkel verwelkomt ruim 30 miljoen bezoekers per maand.

Bol.com is in 2016 gestart met het aanbieden van advertentiemogelijkheden op het bol.com platform, en heeft daarvoor de bol.com Retail Media Groep opgericht.  Deze nieuwe afdeling heeft de ambitie een belangrijke pijler van bol.com te zijn en significant bij te dragen aan het resultaat van de onderneming.

De vraag

De bol.com Retail Media Groep biedt meer dan 30 vormen van adverteren, vaak sterk gepersonaliseerd. Het beheren van het proces van aanvraag, uitvoering, rapportage tot facturatie is complex door de veelheid aan betrokken specialisten en systemen.

Ritense is gevraagd om met behulp van haar Business Process Platform drie doelen te bereiken:

  • Foutloos en gecontroleerd uitvoeren van campagnes: het gecontroleerd verwerken van een aanvraag van start tot einde. En daarmee bijdragen aan SOX-compliancy.
  • Het schaalbaar maken: het zorgen dat de omzet kan groeien, zonder de hoeveelheid personeel mee te laten groeien.
  • Inzicht geven: het geautomatiseerd inzicht geven in het verloop van campagnes, zodat geleerd en verbeterd kan worden.

De oplossing

Ritense implementeerde in een periode van 8 weken een eerste versie van het procesplatform. Het procesplatform verzorgt de digitale regievoering van het operationele proces, van bestelling tot factuur.

De processen zijn ontworpen in BPMN 2.0, en worden geëxecuteerd op het open source enterprise Java Business Process Management Platform (Ritense BPP). Er is voorzien in diverse doorlooptijdcontroles, om eventuele problemen in de voortgang tijdig te signaleren.

Decision Model and Notation (DMN 1.1) wordt toegepast voor de afhandeling door de juiste personen binnen de organisatie. Rapportages maken de proces-bottlenecks inzichtelijk.

Het resultaat

  • Een kloppende administratie, van aanvraag tot factuur.
  • De status van opdrachten is in het procesplatform geborgd in plaats van in de mailboxen van de individuele werknemers.
  • Automatische registratie van uitgevoerde taken: borging van kwaliteit.
  • Korte doorlooptijden.
  • Meten is weten: doorlooptijden per taak, proces en medewerker inzichtelijk.
  • De bol.com Retail Media Groep draagt haar steentje bij aan SOX-compliance.

Het procesplatform geeft inzicht geven in het verloop van campagnes, zodat geleerd en verbeterd kan worden.