Open source enterprise
process management
HET OPEN SOURCE SPEELVELD

Open Source Enterprise Process Management

Met het groeiende succes van business process management is het interessant te kijken naar de beschikbare platformen. Naast de bekende proprietary spelers op de BPM markt, zoals Appian, Pega Systems, IBM, Oracle en K2, zijn er een aantal zeer sterke open source oplossingen voor handen. De BPMN 2.0 standaard is open, het is voor de hand liggend ook te kijken naar de open source platformen.

 

Ritense BPM

 

Welke spelers zijn aantrekkelijk in
de open source BPM markt?

 • Enterprise class
 • Open source
 • Reliability
 • Java based
 • Stability
 • Continuity

De vier voornaamste pakketten lijken qua functionaliteit vrij veel op elkaar. Maar zijn ze voldoende robuust en ondersteund om in een enterprise omgeving toe te passen?

De ontwikkeling start met JBoss jBPM in 2006, en in 2012 overgenomen door Redhat. Het platform is in een community en enterprise versie beschikbaar, als onderdeel van de Red Hat JBoss BPM Suite. Voor bedrijven die werken met Redhat een voor de hand liggende keuze.

In 2010 zijn een aantal ontwikkelaars vanuit de jBPM community gestart met Activiti, ondersteund door de document management leverancier Alfresco. Dit betrof geheel nieuwe code, gebaseerd op de ervaringen met jBPM. Activiti is gedurende de periode 2010 – 2016 waarschijnlijk de meest gebruikte open source toepassing. Alfresco is een document management leverancier, waardoor de nadruk van Activiti lijkt te liggen op document workflow toepassingen.

De laatste twee jaar is er minder voortgang geboekt in de ontwikkeling.  In het najaar van 2016 kondigden de belangrijkste ontwikkelaars aan te stoppen met Activiti en door te gaan met een afsplitsing onder de naam Flowable.

De derde speler is Camunda, ontstaan uit een afsplitsing van Activiti in 2012, uit onvrede over de focus op document management ofwel ECM. Camunda richt zich op BPMN, CMMN (Case Management) en DMN (Decision Management). Het pakket is beschikbaar in een open source ‘community edition’ en een betaalde ‘enterprise edition’. De enterprise-variant is in de kern gelijk aan de community-variant, maar voorzien van ondersteuning, snellere patches en een aantal extra functionaliteiten.

Tot slot is recent Flowable gecreëerd. Een ‘puur’ open product, zonder ondersteuning  vanuit een fabrikant. Het team is zeer ervaren, wat doet vermoeden dat Flowable best eens een succes zou kunnen worden.

Volwassen genoeg?

Het risico van de inzet van open source software is het wegvallen van ondersteuning door wat zo mooi ‘de community’ wordt genoemd. BPM wordt veelal ingezet als ondersteuning voor kritieke bedrijfsprocessen, het is van belang dat er voldoende garanties zijn voor continuïteit van de software.

Dat kan zijn door het hebben van een voldoende grote community, of door de ondersteuning door een fabrikant in de vorm van een enterprise versie. Drie van de vier spelers hebben aangetoond ruimschoots te voldoen. Sterker; de open source platformen lijken onverslaanbaar als het gaat om schaalbaarheid.

Onze keuze

Alle vier de genoemde oplossingen werken op basis van de open ISO standaard BPMN 2.0. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen, waardoor er geen uniform beste oplossing is voor alle situaties. Ritense kiest op dit moment voor Camunda.

 

Onze voorkeur gaat uit naar Camunda

De belangrijkste redenen daarvoor zijn:

 • Bewezen in de enterprise. Op het moment van schrijven maken iets meer dan 100 bedrijven gebruik van de enterprise variant van Camunda. Het bedrijf Camunda is groeiend, en van voldoende omvang om enterprise ondersteuning te kunnen bieden. Bedrijven als Zalando, de Deense belastingdienst en Lufthansa fungeren als referenten.
 • Goede documentatie. In een vergelijking met jBPM en Activiti in 2015 kwam ons testteam snel ‘op snelheid’ met Camunda door de sterke en actuele documentatie.

 • Volledige focus op BPMN, DMN en CMMN. Camunda levert alleen deze oplossing, en daarmee richt het bedrijf zich volledig op deze tak van sport. 
 • Schaalbaar. Er wordt veel aandacht geschonken aan de schaalbaarheid. Het bedrijf heeft in 2016 de ambitie uitgesproken om in de toekomst een factor 400 sneller te worden.
 • Continuïteit. Camunda heeft een stabiele release cycle van 6 maanden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over open source BPM? We spreken graag verder, en delen onze ervaringen. Neem contact op met Rutger Haagsma via 020-3460800.

  Demo aanvragen

desktop_windows


Leer meer over procesmanagement


Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van procesmanagement bij Ritense?
Vraag dan vrijblijvend de demo aan met praktische tips en praktijkvoorbeelden.


Demo aanvragen